Recept på surdegsbröd "franskt lantbröd från DN 1975"

Burken kommer från Granit!

Du gör en surdeg:
25 gram jäst
1,5 dl vatten
1,5 dl rågsikt eller graham
blandar detta i en glasbehållare och låter det så och gona sig i ett dygn.
Tillsätt:
3,5 dl vatten
2tsk salt
1 msk olja
4 dl lantbröds,mjöl eller grahamsmjöl.
7 dl vetemjöl eller vetemjölspecial.
2-3 tsk brödkrydda, tex. koriander
Låt degen jäsa i 40 minuter.
Ta upp den och knåda till endera två limpor eller en rund stor bulle, låt den jäsa under bakduk igen i 50 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla brödet med äggvita och dekorera med antingen tex. krrossad koriander, sesamfrön eller vallmo.
In med brödet i ugnen och grädda beroende på ugnens kvalité mellan 30 till 40 minuter.
Ta ut brödet och låt det svalna på galler under duk eller en skärbräda.
Går fint att frysa och perfekt att göra dubbel satts på en gång...medans den första omgången jäser sin andra gång, passar du på att gör den andra sattsen. Du gör alltså en dubbel surdeg som du delar på två;)
Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0